TURMEPA - SABRİ ÜLKER ÇEVRE ÖDÜLÜ

TURMEPA’nın Yıldız Holding için geliştirip koordinasyonunu yürüttüğü Sabri Ülker Çevre Ödülü, 2013 yılında hayata geçirilmiş ve kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştır. Ödülün amacı, kısıtlı kaynaklar dahilinde deniz ve su kaynaklarını koruyan, çevre kirliliği ile mücadele eden, halkın desteğini alan, sürdürülebilir kalkınmaya da önemli katkıda bulunan çevreci projelerin gelişmesine katkı sağlamaktır. Aynı zamanda toplumun bilinmeyen çevre kahramanlarının başarılarını kamuoyu ile paylaşmak ve benzer çalışmaları yapan kişileri teşvik etmek de amaçlanmaktadır.

TURMEPA, Sabri Ülker Çevre Ödülü’nü geniş kitlelere tanıtmak için ülkenin tüm üniversiteleri, KOBİ’leri, kamu kuruluşları, STK’ları ile irtibata geçmektedir. Ayrıca televizyon ve sosyal medya gibi iletişim mecralarında reklamlarla duyuru yapılmaktadır.

Ödülün değerlendirilmesi için her sene, verilecek ödülün konusuna bağlı olarak alanlarında uzman 7 kişilik Seçici Kurul belirlenmektedir. Seçici Kurul’un finale taşıdığı projeler ise, 5 kişilik jüri tarafından değerlendirilmektedir.

Projeler hakkında daha detaylı bilgi almak için www.sabriulkercevreodulu.com sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

  • Hydromx Enerji Tassarruf Projesi: Sabri Ülker Çevre Ödülü'nün üçüncüsü ise 2015 yılında verilmiştir. İleri teknoloji kullanılarak geliştirilen bir nanolikid olan Hydromx, enerji tüketimi ve karbon salımında %35 azalma sağlamaktadır. Proje videosu için tıklayınız!
  • Akıllı Sulama Sistemi AKUATİK: 2014 yılında TURMEPA Sabri Ülker Çevre Ödülü’nün sahibi, Harran Ovası’nda dengesiz sulamadan kaynaklanan çölleşmeyi engellemek için geliştirdiği Akıllı Sulama Sistemi AKUATİK ile GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü mühendisi Murat Aydoğdu olmuştur. Proje videosu için tıklayınız!
  • Kaynayştır Projesi: Sabri Ülker Çevre Ödülü’nü 2013’te, Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunis Karaca “Kaynayştır” projesi ile almaya hak kazanmıştır. Proje; ev, ofis, hastane gibi toplu yaşam alanlarında, binalara entegre edilen kanallar sayesinde atık yağlardan cama, plastikten kağıda ve pile kadar her türlü atığın kaynağında ayrıştırılarak geri dönüşüme gönderilmesini amaçlamaktadır. Proje videosu için tıklayınız!