Otobot 'Muhteşem 5 ve Kaptan Köşkü' - Mehmet İpgin Ortaokulu
Projede Tanımlanan Problemler
Gemilerden sızan, atılan ya da kaza sonucu ortaya çıkan atıkların hemen tespit edilememesi ve dolayısıyla temizlenememesi; gemilerden özellikle bırakılan atıklar ya da ihmal edilen sızıntıların caydırıcı ceza kontrolünün olmaması, Deniz yüzeyini kaplayan petrolün deniz canlılarına, oksijen üretimine ve dolayısıyla insan yaşamına zarar vermesinin önlenmesi.
Projenin Amacı
Gemilerden sızan, atılan ya da kaza sonucu ortaya çıkan atıkların (petrol) tespit edilmesi ve temizlenmesi.
Projenin Hedefi
Denizlerde petrol atıklarını tespit etmek ve temizlemek; açık denizlerin temizliğini kontrol altında tutmak; en kısa sürede tespit ve müdahale sağlamak.
Proje Hakkında Bilgi
Gemilerden sızan, atılan ya da kaza sonucu ortaya çıkan atıkların hemen tespit edilememesi, kontrolünün güç olması; deniz yüzeyini kaplayan petrolün deniz canlılarına, oksijen üretimine ve bize verdiği zararın önüne geçmek amacıyla proje tasarlandı. Proje problemleri hakkında konuşurken açık denizlerde bazı gemilerin atıklarını açık denizlere bıraktıklarını öğrendik. Eğitim ve gezilerde tespit ettiğimiz üzere deniz yüzeyini kaplayan petrolün fotosentez yapan canlılar dolayısıyla bizim oksijenimizi nasıl olumsuz etkilediğini öğrendik. Bu durumların tespiti ve kontrolünün yapılması ya da hemen müdahale edilmesinin çok zor olduğu da öğrendiğimiz bilgiler arasındaydı. Kaptan Köşkü Grubu bu atıkların önlenmesini ya da tespitini yapmayı, Muhteşem Beşliler Grubu ise bu atıkların temizlenmesini amaçladı. Hayalimizdeki projenin benzemesi sebebi ile projelerimizi birleştirmeye ve görevlerini parçalara ayırarak gruplarımızda yoğunlaşmaya karar verildi. Projemiz Otobot, suyun yüzeyinde kalabilen, uzaktan kontrol edilebilen yüzer bir kamera sistemine sahip, güneş enerjisi ile çalışan, GPS ve kamera sistemine sahip bir cihaz olarak tasarlandı. Bu cihazın uygun sensörlerle ve fotoğraf çekerek suyu kontrol etmesi, böylelikle tehlikeli bir durum ile karşılaştığında uzaktan merkeze haber göndererek (konum, fotoğraf vb.) müdahale etmesi sağlanacaktır. Bu cihaz ile ince vakum petrolü suyun yüzeyinden çekerek haznesinde saklayacaktır. Güvenli bir yöntem bulabilirse yakıt olarak petrolü ya da güneş enerjisini kullanabilecektir. Proje için Instagram hesabı oluşturuldu. Konu ile ilgili ileride çalışmak üzere paylaşımlarda bulunmayı amaçlıyoruz.
Projede Kullanılan Araç ve Gereçler
Arduino, Scratch, App Inventor, Kamera, Hareket, Haberleşme Sistemleri, Gps, Su Akış ve Hidrolik Basınç Sensörü Bütan, Propan ve Lpg Ölçüm Modülü
Proje Mentor Öğretmeni
Yasemin Aydın, Mehmet Akgül
Proje Ekip Üyeleri
Bayram Boran İstengel, Barış Özkan, Elif Tülay Dilek, Kerim Başpınar, Muhammed Emir Bayram, Sudenaz Şahin, Ufuk Emre Ekinci.