Deniz Kalkanı - Bahçeköy Türkan Efe Ortaokulu

Projede Tanımlanan Problemler
Deniz yüzey kirliliği ve çöplerin deniz canlılarının hayatını tehdit etmesi.
 
Projenin Amacı
Deniz yüzeyinde görülen atıkların oluşturulan araç ile temizlenerek daha sürdürülebilir denizler için örnek model oluşturmak.
 
Projenin Hedefi
Deniz kirliliğini önlemek ve çevrede farkındalık sağlamak, denizlerin ve denizlerdeki canlıların insanlık için önemini anlatmak, oksijen kaynağı denizlerimizin temizlenmesi ile ilgili farkındalık oluşturmak, deniz canlılarına yaşanabilir bir ortam sağlamak, çocukların çevre bilincini artırmak.
 
Proje Hakkında Bilgi
Proje fikri, geçen yıl TURMEPA’nın okulumuzda eğitim vermesiyle oluştu. Öğrenciler oksijenin önemi ve bunun için de denizlerin temiz olması konusunda bilinçlendiler. Öğretmenlerimizin de eğitim almasıyla proje sürecimiz başladı ve katılmaya karar verdik. Maker Atölye’nin de destekleriyle çalışmalara başladık. Bu yıl da sene başından itibaren Açı Okulları’ndan yardım alarak (STEAM lab vs) projemizin ilk aşamasını tamamladık. Deniz yüzeyini temizlemek için tasarladığımız araçta, çöpler ön taraftan öncü depoya girerek suyun içinde süzülüp, ardından kalıcı çöp deposuna aktarılacak. Sistemin güç ihtiyacı güneş panellerinden sağlanacak. Güvenliği de sensörlerle kontrol edilecek. Proje sunum dosyası hazırlanarak, 3D çizimleri ve arduino setleri kullanılarak robotik kodlama yapıldı.
 
Projede Kullanılan Araç ve Gereçler
Elektronik, Arduino sıvı seviye sensörü, Arduino ultrasonic mesafe sensörü kodlama,
3D çizimi
 
Proje Mentor Öğretmeni
Gülsen Kaplan Süslü, Fatmagül Celep
 
Proje Ekip Üyeleri
Arda Rüzgar Arınç, Ayşenur Gür, Batın Ege May, Burkay Saka, Ecrin Buse Turan, Ecrin Selçuk, Eugeniu Miron, Fatma Aslı Kaya, Feyza Eyibil, İbrahim Berk, Kayra Özgül, Kübra Özdemir, Nisanur Arslan, Selen Pehlivanoğlu, Soner Okan, Şevval Güldü, Tunahan Güney, Yunus Emre Korkmaz