5. Steam ile Denizleri Koruyorum
7. Steam ile Denizleri Koruyorum
PROJENİN AMACI
Öğretmenlerin mentörlük alanında geliştirilerek, öğrencilerine yol gösterici olmaları, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda sorumluluk ve vizyon geliştirmeleri, deniz ekosisteminin ve deniz kirliliğinin başlıca nedenleri anlayarak, atıkların kaynağında ayrıştırılması ve sıfır atık mavi konularını bir araya getirerek okullarda verecekleri eğitimlerde öğrencilere aktarmaları ile birlikte bu eğitimlerin Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokoller çerçevesinde organize edilmesi amaçlanmıştır.
PROJENİN KAPSAMI
Muğla genelinde 13 ilçeden belirlenen öğretmenlerin Birleşmiş Milletler Kalkınma Amaçları çerçevesinde global ve bireysel sorumluluklar konusunda uzmanlar tarafından bilinçlendirilmesi, Profesyonel koçlar tarafından verilen eğitimler ile koçluk & mentörlük, ekip liderliği, proje üretimi konusunda kişisel gelişimlerinin sağlanması, bu kazanımlarının denizel ve STEAM eğitimleri ile birleştirilmesidir. Eğitimler sonrasında marina çıktılı STEAM projeleri üretmeleri sağlanmıştır.
Öğretmen eğitimlerinde öncelikle Birleşmiş Milletler Küresel Kalkınma Amaçlarının farkında olmaları ve eğitim, çevre, sağlık, sosyal haklar gibi daha birçok konunun birbiriyle ve her bir bireyle ilgili olduğunu kavrayarak, öğrencilerini yarınlara hazırlarken farkındalığı yüksek bireyler olmaları sağlanmıştır.
Öğretmenlerin, eğitimlerinde denizel içeriklere ek olarak, arduino setlerini kullanarak ve kullanım alanlarını öğrenerek, robotik kodlama ile ahşap atölyelerinde üretim yapma ve 3B modelleme, 3B yazıcıda ürün çıkarma süreçlerini deneyimlemelerine imkan yaratmıştır.
Öğretmenlerin aldıkları STEAM Eğitimi ile denizler ve sıfır atık temalı eğitimlerini birleştirerek kendi okullarındaki öğrencilere kendileri eğitim vermeleri ve STEAM projeleri hazırlamaları için gerekli yeterliliğe ulaşmalarına destek olunmuştur. Öğretmenlerle yapılan aylık online mentör & öğretmen buluşmaları ile proje aşamalarının takip edilerek, iyileştirmeler yapılmıştır.
ÖĞRENCİLERİN MENTÖR ÖĞRETMENLERİYLE ÜRETTİĞİ STEAM PROJELERİ
Jüri değerlendirmesi sonucunda dereceye giremeyen projeler geliştirilmeye değer bulunarak Mansiyon almaya hak kazandı. Dereceye giren ve mansiyon alan tüm projelere TURMEPA Seti ve ERTEV Vakfı tarafından hazırlanan madalyalar gönderildi.
Öğrencilerin ürettiği projeler arasında, ROBO SIFIR ATIK Projesi Bilimsellik ve Özgünlük alanlarında birincilik kazanırken, Sürdürülebilirlik alanında “DENİZİN SESİ”, Uygulanabilirlik alanında “MUTSUZ DENİZ” projeleri ikinci oldu. “YENİLENEBİLİR ENERJİ İLE DOĞAYI KORUYORUM” projesi Uygulanabilirlik ve Sürdürülebilirlik kategorilerinde üçüncü oldu.
Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında STEAM ile Denizleri Koruyorum Projesi kapsamında üretilen öğrenci projeleri youtube canlı yayını ile daha geniş bir kitleyle buluşarak, iyi örnekler olarak sunuldu.
Birincilik Kazanan Proje
Proje Adı: Robo Sıfır Atık
Öğretmen: İlhan Özdemir
Okul: Cumhuriyet Ortaokulu
Kategori: Özgünlük, Bilimsellik
İkincilik Kazanan Projeler
Proje Adı: Denizin Sesi
Öğretmen: Erdem İnce, Necibe Turgut
Okul:Şehit İbrahim Karaoğlanoğlu Ortaokulu
Kategori: Sürdürülebilirlik
Proje Adı: Mutsuz Deniz
Öğretmen: Göksu Önder
Okul: Çiftlik Ortaokulu
Kategori: Uygulanabilirlik
Üçüncülük Kazanan Proje
Proje Adı: Yenilenebilir Enerji İle Doğayı Koruyorum
Öğretmen: Semia Semiz
Okul: Sakarya Ortaokulu
Mansiyon Alan Projeler:
Proje Adı: Tekno Atık Gemi
Öğretmen: Semia Semiz
Okul: Sakarya Ortaokulu
Kategori: Bilimsellik
Proje Adı: Sahil Temizleme Aracı Scooter
Öğretmen: Semia Semiz
Okul: Sakarya Ortaokulu
Kategori: Sürdürülebilirlik
Proje Adı: Plastik Matik
Öğretmen: Semia Semiz
Okul: Sakarya Ortaokulu
Kategori: Özgünlük
Proje Adı: Çöp Kapar
Öğretmen: Bahar Şahin Daymaz
Okul: Zeytinalanı Şeyh Ortaokulu
Kategori: Uygulanabilirlik
Proje Adı: Şişem Oldu Oyuncak
Öğretmen: Göksu Önder
Okul: Çiftlik Ortaokulu
Kategori: Uyulanabilirlik
Proje Adı: Gözcü
Öğretmen: Ayfer Ergül
Okul: Kaymakam Mustafa Karslıoğlu Ortaokulu
Kategori: Bilimsellik
Proje Adı: Süpürmen
Öğretmen: Özge Türker
Okul: Gümüşlük Kemal Durmaz Ortaokulu
Kategori: Sürdürülebilirlik
Proje Adı: Sahilde Elek mi Olur?
Çöp Dediğin Yerde mi Olur?
Öğretmen: Esra Erdemli
Okul: Karadere Ortaokulu
Kategori: Özgünlük
Proje Adı: Baretta
Öğretmen: Aslı Uslu
Okul: Fethiye BİLSEM
Kategori: Özgünlük
Proje Adı: Yağmatik
Öğretmen: Habil Eksik
Okul: Bitez Gülümser Mehmet Danacı Ortaokulu
Kategori: Bilimsellik