Atık Yağların Tahliye Sistemi ile Binadan Toplanması - Sarıyer Ortaokulu

Projede Tanımlanan Problemler
Atık yağların lavabolara dökülmesi.
 
Projenin Amacı
Denizlerin kirlenmesini engellemek, topluma geri dönüşüm bilincini kazandırmak.
 
Projenin Hedefi
Atık yağların kolayca toplanabilmesi ve geri dönüştürülebilmesi, altyapı sorununu çözmek, denizlerin kirlenmesini önlemek, deniz canlılarını korumak, insanları korumak, kolaylık sağlamak.
 
Proje Hakkında Bilgi
Projeden okulumuza gelen Deniz Temiz derneğinin sunumu ve projede görev alan öğretmenimiz sayesinde haberdar olduk. Projenin içinde yer alarak katkı sağlamak istedik. Zor da olsa toplantılar yaptık ve proje için üç sorun tespit ettik bu sorunları nasıl çözebiliriz onun üzerine düşündük, tartıştık ve sorunların çözüm önerilerine karar verdik. Bugüne gelene kadar birçok arkadaşımız gruptan ayrıldı, yeni arkadaşlar katıldı. Bizim için zorlu bir süreç oldu, zaman açısından sıkıntı yaşadık. Ama sonucun güzel olacağını faydalı olabileceğimizi düşünerek motive olduk. Maalesef ki, ülkemizde geri dönüşüm konusunda altyapı sorunları var. Bu sorunlardan birisi de atık yağ toplama sistemlerinin olmamasıdır. Atık yağı toplama işinin zor olduğunu, bu sebepten atık yağların lavabolara döküldüğünü, dolayısıyla denizlerimizin kirlendiğini biliyoruz. Sorunun çözümünün atık yağ toplama işini
kolaylaştırmak olduğunu düşündük. Bu sebepten çözümün mutfakta su tahliye sisteminin yanına bir de yağ tahliye sistemi kurulması gerektiğine karar verdik. Giderin ağzı yağı dökeceğimiz delik mutfak lavabosuna yakın duvarda olacak ve bir kapağı olacak. Binanın en alt katındaki sığınakta bir yağ deposu olacak yağlar burada toplanacak. Yağ deposunun kaç litrelik olacağını anket yaparak belirleyeceğiz.. Yağ deposundaki sıvı seviye sensörü sayesinde depo boşken mutfakta bulunan kapak açık olacak. Depo dolu iken kapanacak. Kapağın yanına koyacağımız led yeşil ve kırmızı ışık ile işler dahada kolaylaşacak .Depo dolunca servo motor sayesinde mutfaktaki delik kapanacak ve kırmızı led ışık yanacak. GSM modülü sayesinde belediyeye mesaj gidecek Belediye mesajı alınca gelip belirli bir ücret ödeyerek atık yağı tahliye edecek. Bu sayede apartman gelir elde etmiş olacak. Aslında bütün yeni yapılan binalara bu sistemin zorunlu olmasını hayal ediyoruz.
 
Projede Kullanılan Araç ve Gereçler
3 Adet koli, Ahşap dokulu yapışkanlı kağıt, Slikon tabancası, Mum slikon, Beyaz buat kapağı, Su hortumu, Katlanabilen slikon huni, Dolap kapakları için 4 adet kulp, Plastik yağ bidonu, Huni, Bant, Arduino, Temassız sıvı seviye sensörü, Gsm modülü, Ledler, Servo motor
 
Proje Mentor Öğretmeni
Kerziban Topçu
 
Proje Ekip Üyeleri
Berrak Akbalık, Beyza Nur Şaşmaz, Burak A. Korkmaz, Canan B. Yıldırım, Cemre Tezcan, Duru İçöz, Ecrin Can, Ela Aslan, Furkan Demircan, Gonca Yıldırım, Melih Zamur, Tuana Yılmaz, Yusufcan Kartal.